發表於 CookeryShopping未分類

買Le Creuset前 學定點煮煲仔飯

聽日又係半年一度LC Private Sale,相信各位fans都已經準備就緒。MissMum 2號用LC年資雖然尚淺,但我哋一家大細都愛食煲仔飯,用LC煮煲仔飯已略有心得,就係到寫低小小心得畀大家,等你聽日買到靚煲都可以煮出靚煲仔飯!

點煮LC煲仔飯:

  1. 米、水的比例為米1:水1,有些朋友會用1:0.9,也有用1:1.1,我家的明火火力略猛,故此會以1:1的比例去煮。
  2. 洗米後,可先用水浸一浸米,等米粒吸滿水分,米飯就更易煮及好吃。
  3. 煲仔飯選用的配料,不宜太多汁,若然汁液太多,可能會滲至煲底令煲仔飯較易燶。
  4. 煮飯要先用中大火,再於煮時,用筷子隨意於米插十數下,米與米之間有空隙,可令米受熱更均勻,減少飯燒焦。%e7%95%aa%e8%8c%84%e9%a3%afjpg用呢個方法煮煲仔飯,真係可以唔黐底架~~~
  5. 待水滾就轉細火,然後上蓋,煮3-8分鐘後,米水略收,就可以下配料,排骨、豬肉較難熟,故最少煮10-15分鐘,亦應較早放入米內。雞肉、牛肉、魚等較易熟,放上米後煮4-8分鐘即可。
  6. 米、配料熟後即可熄火離爐,焗5-8分鐘,收收手就可以食喇~

個人特別小心得:

如果愛吃煲仔飯,建議2-3人家庭用18cm round、心心煲3-4人家庭就用20 round、花花、22cm mami5-6人就可出動24 round6-8人就用26 mami,煮嘅方法相若,總之多試多經驗,買個煲返屋企就要多d煮多d試~煮得多,自然得心應手!

beef-rice

窩蛋牛肉煲仔飯:

材料:免治牛肉 約500g、日本雞蛋1隻(最好選可生吃的雞蛋,較安全呀)

醃肉:生抽、老抽、胡椒粉、酒、糖、少少生粉、水,醃免治牛15分鐘。

煮法:

1.米、水比例1:1,放入煲,用筷子「篤下」米飯,可減少黐底,開大火煮至米滾,轉細火。

2. 加蓋,10分鐘後開蓋,米已收水,平放火肉,煮多5-6分鐘,牛肉熟,打蛋,熄火焗10分鐘,令飯更乾身就ok!

 

祝大家聽日滿載而歸~~~~~

 

廣告

作者:

當不成YamaGirl也要當個Yamamami,愛大自然的媽媽,家有一大一小小魔怪,希望小朋友可以在大自然找到快樂童年。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s