發表於 未分類

學做OL必買 性價比高牛皮手袋

話說Yamamami我即將做個半職OL,但話晒我係「潮媽」(haha),一屋都是波鞋、紗裙、布袋、韓國Tee,好唔專業呀!但作為個慳家媽咪,又唔可以大手換個全look,好,見袋如見人,我就先從簡約手袋開始。

雖然話不少名牌手袋都在這個經濟放緩的時候,開始調低價錢,但係,你的人工永遠追不上通帳,手袋仲要季季出新款,買個款式「唔襟興」的,真係「拎又唔係,賣又無人要」,與其係咁,不如我就搵個款式簡約長青,用料又如名牌般上乘的OL款手袋,與我一起為新工打併好過了。

Yamamami就比較鍾意用牛皮造嘅手袋,事關我為人較為粗心大意,牛皮夠晒堅韌啱晒我。有些朋友覺得牛皮太挺身太實淨,但其實好的牛皮會愈用愈軟身,愈用愈有光澤感,只要好好保養,放入放有防潮珠的不織布袋用儲存,閒時用皮膏或乾布抹乾淨,上十年廿載真係無話唔得呀!

2016-08-31

來自紐約的女裝皮革手袋品牌 EMMA FOX(係zalora有得賣,可以順便online shop埋OL衫~),今個夏天就出了幾個線條簡約又多功能性嘅夏季手袋,全用牛皮製造,手袋的全天然紋理及手感,好好摸呀!我就揀了個EMMA FOX的黑色大型手挽袋,我鍾意佢款式夠簡約長青,容量仲好大,放文件綽綽有餘,用時可附長肩帶,做手挽袋或側孭袋都OK!這個袋就用了牛皮配超織皮製造,如果單純用牛皮製造,袋身會過重,OL就有肩頸痛,配以超織皮,這種比起pu更耐用更有強韌性的纖維物料,就好似真皮一樣咁柔軟透氣兼耐用,仲可以輕度防水及不易發霉,個袋就更實用襟用喇!

emma1

emma 2

我仲揀多個啡色單肩tote bag交替用,這個袋除了容量特大,仲間隔實用,放多部MacBook仲有剩餘空間,平日又可以襯牛仔褲去街用,性價比絕對高。用牛皮袋返工見客又得,著番對sneakers亦得~

呢度仲有其他款揀:http://www.zalora.com.hk/emma-fox/

 

廣告

作者:

當不成YamaGirl也要當個Yamamami,愛大自然的媽媽,家有一大一小小魔怪,希望小朋友可以在大自然找到快樂童年。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s