發表於 CookeryKids未分類

小朋友最愛 簡易白汁雞皇飯

Miss Mum最近忙於工作,又適逢農曆新年,忙左忙右,疏於寫Blog煮飯,實在失禮~香港的working mama都與我一樣忙忙忙,又要返工又要睇功課,想煮個親子飯俾仔仔囡囡都無時間,而Miss Mum就最愛煮簡單健康美食,等小朋友感受到媽媽的愛之餘,仲食得健康無味精!

今次就簡簡單單送個白汁雞皇飯俾各位朋友,好有KFC Feel,再用雞扒自製炸雞(下次教大家),仲使乜去食唔健康junk food呀~

chicken 1
材料 :

雞扒/雞脾肉一塊

蘑菇3粒

洋蔥半個

小薯仔一個

紅/黃椒少許

牛奶1杯

麵粉2湯匙

忌廉1/4杯

水半杯

*可以加入各式蔬菜,如西蘭花、椰菜花、甘筍粒、西芹等等,隨小朋友的喜好,為令蔬菜較易軟身,建議先烚一烚,既可去除菜青味,又快熟易淋~
煮法 :
1/ 將雞肉(去皮,先用鹽、胡椒粉醃一醃)、洋蔥、薯仔( 可先烚一烚) 、椒類切粒,蘑菇切薄片。
2/ 燒熱油、牛油,落洋蔥、薯仔、雞肉,炒至雞肉熟,落蘑菇,炒2分鐘左右,離火落麵粉、牛奶、水,再中小火邊煮邊搞勻,滾後落椒類及忌廉,熄火上碟,上菜前加少許番茜碎即可。

ckicken 2

 

*麵粉不要一切落太多,因為牛奶會愈煮愈杰。

By Yamamami~~~

廣告

作者:

當不成YamaGirl也要當個Yamamami,愛大自然的媽媽,家有一大一小小魔怪,希望小朋友可以在大自然找到快樂童年。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s