發表於 KidsOthersShopping

Minimum是坐在成長椅上成長的……

我家小Minimum 2號已足3歲啦~~~小小的3歲BB,自9月返學後,無論交際技巧、語言能力都大大提升(當然也學「壞」了不少~),我家女兒正在健康成長了~

有不少朋友都覺得Minimum 2號很乖,識得好多野,有一點我都很欣慰,就是從小她就很愛自己坐定定同大人一齊食mummum,還會坐得乖乖「做功課」同「默書」(可能真的有功課就唔係咁講了~haha),可以靜靜的坐在椅上學習。這點有一半功勞都要歸功俾Stokke的成長椅。

我在Minimum 2號差不多2歲時,才擁有第一張Stokke成長椅,用了一星期,我已後悔了,我太遲擁有它,因為它備有多種配件,可由手抱初生用至成長,如果早點發現它的好處,Minimum2號應該會更乖乖,也省卻了購買其他坐椅、坐墊的金錢。

STOKKE

我家所用的是Steps成長椅,單看外表已贏盡掌聲,它原原全全能夠融入家居,絕不會像一般BB櫈般,老土兼難看。同時它能夠由BB坐至孩童階段,故此它的承托力十足,有時候,Missmum也愛坐在成長椅上吃飯,haha,如此高難度,成長椅也絲毫無損,穩打穩紥,絕對耐坐!仲有,它的腳踏可隨意調高調低,Minimum 2號大個女時就不用屈住腳仔坐啦~~~

IMAG7451a

其實Stokke還有另一款同樣受歡迎的成長椅Tripp Trapp,呢張成長椅同樣可以由bb坐到大,就連大人坐都無問題,亦都有非常多的配件供應,佢嘅智能設計更係符合人體工學原理,小朋友可坐得穩穩陣陣更餘,仲可活動自如,做食飯櫈、做功課的書檯櫈都無問題!最重要是它備有超多顏色,上星期去活動時,Missmum更發現了有最愛的深紫色,令到Missmum有點心動,想即場搬佢返屋企呀!

IMG-20150927-WA0014

IMAG7415A

上星期個event是個很有意義的活動,Missmum當日帶左Minimum 2號與哥哥一同參加「ONE FINE LOVE 關愛,由微開始」慈善活動,齊齊坐在Tripp Trapp上,由導師帶領下粉飾mini Tripp Trapp成長椅,一向愛畫畫的Minimum 2號極為興奮,仲同Missmum一齊畫了張「粉紅色的心」,實在太sweet了。而一向鍾情Angry Bird的哥哥,當然畫上憤怒鳥兩大隻~哈哈,他們都非常滿意自己的作品呢~說要給心愛的bearbear做櫈櫈,一齊玩lego喎!

IMAG7452A IMAG7447A

由於Minimum 2號太細粒,所以Stokke就幫佢即場調高個坐位,Missmum睇住調整過程只需1、2分鐘就搞掂晒,非常user friendly~

IMAG7425A

講番今次個慈善活動,Stokke今次搵左梁詠琪、Ana R為「ONE FINE LOVE 關愛,由微開始」親手彩繪了Tripp Trapp®成長椅作為慈善指賣,當日仲即場俾公開展覽添,同時,Stokke都搵來。應采兒、張亮、李丹妮、戚薇粉飾Tripp Trapp®成長椅用來拍賣,拍賣的收益將用作支持聯合國兒童基金會的救助兒童工作,幫助有需要的小朋友。

IMAG7431A GIGI

Gigi同Ana R.畫的Tripp Trapp都好靚呀~一個粉嫩一個清新。Missmum諗,其實我都可以係屋企粉飾下自己張Steps喎,hahahha!

想知道更多的資料,可以入https://www.stokke.com/zh-hk/home 睇睇呀~~~

By Yamamami~~~

廣告

作者:

當不成YamaGirl也要當個Yamamami,愛大自然的媽媽,家有一大一小小魔怪,希望小朋友可以在大自然找到快樂童年。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s