發表於 CookeryKids

小朋友晚餐系列:簡易韓式飯卷

又到暑假啦~各位小朋友就當然開心到飛起啦~ 但作為MissMum,又要工作又要顧家又要扮靚,真係忙到無停手!

煮5餸1湯白飯任裝當然難唔到MissMum,但大熱天時,小朋友又顧打機玩玩具,傳統的中菜晚餐未必受到他們歡迎。所以每個月我總有幾天,會炮製小朋友們至愛的韓製飯卷,一口一件,營養豐富又好味!

韓式飯卷與sushi roll略有不同,日本手卷、飯卷多數會沾豉油或醬汁同吃,但韓式飯卷於製作白飯時,已加入調味,所以就連豉油都不用點,就唔怕小朋友食到周身都汗啦!

材料:白飯4碗、壽司紫菜 4片、壽司酢 2湯匙、麻油 1湯匙、少許糖

餡料:菇類 半碗(任何菇菇都可以,MissMum選了韓國小菇)、肥牛半包(將1件剪開1/3至1/2)、759韓式醃牛肉汁適量、蟹柳 4條

IMG_2873-1

Step 1:煮好白飯後,待微暖加入酢、麻油調味。然後順序鋪焗爐紙(baking paper)、壽司紫菜、白飯(薄薄一層就可以)。

IMG_2870-1

Step 2:然後就平均放上牛肉*,記緊不再加太多汁,唔係飯卷就好易散開。

*牛肉先用醃料醃30分鐘,如果不想用現成汁料,可簡單用糖、生抽、老抽、豆粉、胡椒少調味,然後開鑊,先用熱油炒至牛肉微微轉火,盛起備用。再開鑊,加入菇菇,炒至變軟,放入牛肉回鑊,如用韓式醬汁可再加點調味,待收汁便可盛起待涼。

IMG_2871-1

Step 3:加入蟹柳,亦可選擇蛋絲、火腿、青瓜、牛油果……小朋友喜歡的餡料。

Step 4:再輕力向前卷,卷時要小心餡料在左右兩邊漏出,故此餡料不宜放太多係兩旁呀!roll好後,可用牛油紙再用陰力壓實。

IMG_2878

Step 5:最後用濕過水的利刀*切件便完成啦~~~~~~~

*用濕過水的利刀切,可以避免飯粒沽住刀片,令飯卷變形呀~

By Yamamami~

廣告

作者:

當不成YamaGirl也要當個Yamamami,愛大自然的媽媽,家有一大一小小魔怪,希望小朋友可以在大自然找到快樂童年。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s